Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

Header image  
OBLIKE NARAVNE POMOČI  
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 
POMOČ PRI ZAJEDAVCIH

Kaj so paraziti?

Paraziti so enocelične ali večcelične živali, ki živijo na drugem živem bitju oz. gostitelju. Zajedavec oz. parazit je rastlinski ali živalski organizem, ki živi v ali na gostitelju od katerega pa ima korist le parazit, gostitelj pa trpi škodo. Pred obrambnim mehanizmom gostitelja, se paraziti zaščitijo tako, da ustvarijo na svoji površini nekakšen ovoj, ki je podoben tkivu gostitelja, ali izkoristijo protitelesa gostitelja, da zakrijejo svoj obstoj. Če pri tem ne povzročajo hujših zdravstvenih težav jih zdravniki le težko odkrijejo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

RAZŠIRJENOST PARAZITOV
Raziskave Nacionalnega inštituta za zdravje v Ameriki si pokazale, da ima povprečen moški v svojem telesu do 1 kg parazitov, ženske nekoliko manj.

KAKO SE OKUŽIMO S PARAZITI?
Lahko jih zaužijemo z onesnaženo voda ali hrano (pogosto s surovimi ribami), preko umazanih rok, skozi kožo, dihalne poti, preko insektov in pri seksualnem odnosu.

KOMU PRIPOROČAMO ČIŠTILNO KURO PROTI ZAJEDAVCEM?
Preventivno se priporoča vsem. Skoraj ni človeka, ki ne bi imel v svojem telesu kakšno vrsto parazita. Enkrat letno je priporočljivo opraviti kuro čiščenja od zajedavcev in z njimi gotovo ne bomo imeli problemov.

NAJPOGOSTEJŠI ZAJEDAVCI PRI ČLOVEKU

Praživali: Bičkarji, amebe, trosovci, migetalkarji.

Gliste, trakulje in metljaji ter črvi .

NAJPOGOSTEJŠI ZAJEDAVCI PRI PSIH

Klop, bolha, srčni črv, trakulja.
 
 

PARAZIT

ZAJEDAVEC

 

vrste parazitov in zajedavcev